Does happiness make us kind or does kindness make us happy?

Mindfulness is in feite een natuurlijke staat van ons zijn, denk bijvoorbeeld aan momenten wanneer je geniet van vers gebakken brood, of buiten de lente ruikt, een prettig gesprek met iemand hebt of een mooie film ziet. Al je aandacht is in het moment van genieten aanwezig. Je bent aanwezig in het hier en nu. Dit kan op veel meer momenten, en de mind (onze aandacht) kan hierin getraind worden.

Mindfulness wordt daarom ook wel trainen in aandacht genoemd.  
Het helpt je beter en gemakkelijker in het hier en nu te zijn, met conflicten om te gaan en jezelf in balans te houden. Aanwezig zijn, niet-oordelend, accepterend de dingen tegemoet treden. Door je aandacht te trainen, creëer je rust en inzicht. In je alledaagse activiteiten ontwikkel je aanwezig-zijn en de keuzemogelijkheden die je binnen ieder moment tot je beschikking hebt. Je verbreedt de kwaliteit van je leven en verbindt die met een zachtmoedigere benadering naar jezelf en anderen om je heen. De voordelen die Mindfulness je geeft zijn o.a: beter met stress leren omgaan, meer rust en inzicht, meer genieten, een groter zelfvertrouwen, meer energie, motivatie en enthousiasme.

 
Jon Kabat-Zinn en Mark Williams (Bangor University, Wales) hebben mindfulness (MBCT en MBSR trainingen) met westerse psychologische inzichten verenigd tot Mindfulness, aandachttraining. Deze vorm van meditatie wordt steeds vaker in het bedrijfsleven op managementniveau toegepast om het functioneren van leidinggevenden en werknemers te verbeteren.  
Mindfulness is een algemene term om meer je leven te leven in plaats van geleefd te worden. Om bijvoorbeeld tijdens het afwassen of autorijden minder met je gedachten af te dwalen naar het verleden of te piekeren over de toekomst. Meditatie geeft hetzelfde effect. Het verschil met meditatie is dat het mindfulness stressreductie programma meerdere technieken biedt, die gemakkelijker in het dagelijks leven toepasbaar zijn. De kwaliteit van je leven verhoogt daardoor, je kunt makkelijker genieten in plaats van je steeds zorgen te maken over van alles. 

Achtweekse Mindfulness-stressreductie training (MBSR):

In Amerika wordt de training sinds tientallen jaren gegeven en hebben duizenden mensen de cursus gevolgd. Ook in Europa worden MBSR (Mindfulness Based Stress Reductie) en MBCT (Mindfulness Based Cognitieve Therapie) sinds jaren gegeven aan particulieren en therapeuten. MBSR is de meest bekende en grootste Stress-reductie training in de wereld. De voordelen en positieve effecten van mindfulness worden erkend door wetenschappelijke en medische organisaties.

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 tot 2,5 uur, waarbinnen diverse technieken die gebruikt worden binnen de Mindfulness doorbesproken en geoefend worden. Daarin leer je om bijvoorbeeld:

 • minder verstrikt te raken in gedachten en gevoelens
 • beter adem te halen en tot rust te komen
 • lichamelijke signalen beter te herkennen en te handelen binnen je grenzen
 • hoe stresspatronen werken en hoe je daar effectiever mee kunt omgaan
 • met meer humor en mildheid met jezelf en je valkuilen om te gaan
 • je mentale (veer)kracht te vergroten waardoor je beter met lastige situaties kan omgaan
 • te kijken naar je gedachten patronen en gedrag (minder reactief en meer proactief te zijn)
 • met meer helderheid en geduld naar anderen te luisteren
 • jezelf en anderen meer te waarderen
 

Door meer in het hier en nu te zijn, neem je meer verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en energieniveau. Daarom helpt mindfulness pijnklachten of stress beter te hanteren en de juiste keuzes in lastige situaties te maken. 
Ondermijnende gedragspatronen leer je te doorzien en om te buigen naar gedrag dat je zelfvertrouwen en meer rust geeft. 
Naast de wekelijkse bijeenkomsten krijg je oefeningen mee om thuis te doen, om zo stapsgewijs meer aandacht in je leven aan te brengen. De trainer begeleidt je in dit proces, omdat het vaak niet zomaar vanzelf gaat om beter met je zelf om te gaan en oude patronen of gewoontes los te laten. 
Door minder in een modus van “of-of “ (gespleten aandacht) te zijn, verminderen stress en lichamelijke klachten zoals b.v. RSI en heb je meer ruimte om je leven vorm te geven zoals dat het beste bij jou past. De modus van ‘en-en” laat dingen naast elkaar staan, zodat het één het ander niet uit hoeft te sluiten. 
Het helpt je om emoties hanteerbaar te maken, in plaats van hierop met angst of verkramping te reageren.  
Ook binnen Mindfulness is, net zoals bij de yoga, de ademhaling de kern en een hulpmiddel om minder in ons hoofd te zijn en meer in het lichaam. In de huidige maatschappij waarbinnen presteren en druk(te) een vast gegeven zijn, wordt bijna alleen nog maar een beroep gedaan op mentale productie. De input via internet, t.v. en andere media maken dat ons hoofd constant geprikkeld wordt.  
Op zich ook een mooi aspect van onze huidige tijdsgeest, zolang deze gekoppeld blijft aan het ook bewust leeg maken van het hoofd, op een bewuste manier. Sporten helpt hierbij ook, maar heeft niet het effect op de geest op de werkvloer of binnen dagelijks ons leven.

Doelgroep

De training is bedoeld voor iedereen die:

 • een (te) druk leven leidt
 • lichamelijk of psychisch last heeft van de gevolgen van stress en spanning
 • weinig momenten van rust en inkeer/stilte heeft
 • beter met zijn of haar energie wil omgaan
 • meer wil genieten
 • minder wil piekeren en beter wil slapen
 • balans tussen werk, privé en zichzelf zoekt
 • minder last wil hebben van angsten of belemmerende gedachten

Het dagelijks beoefenen van de mindfulness-technieken en de support van de trainer maken dat je het meeste uit de training kan halen. Daarnaast krijg je een werkboek en CD's om je proces tijdens de training te verdiepen. 
Na het afronden van de 8-weekse cursus wordt je uitgenodigd voor een terugkomdag (vrijwillig) om met de groep stil te zijn, valkuilen te bespreken en samen te oefenen. 

De kosten van de training zijn €450 voor particulieren, en €850,- voor bedrijven. Voor studenten geldt een apart tarief. Yogamoves studenten krijgen 10% korting. 

De training bestaat uit:

  * een intakegesprek 
  * 8 wekelijkse sessies van 2 tot 2,5 uur 
  * een mindfulness-oefendag (tussen week 6 en week 7) 
  * een werkboek 
  * CD's met oefeningen voor thuis 

Data Najaar 2009, Mindfulness op Woensdagavond

Start 21 oktober - 9 december van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Groepsgrootte: 7 - 14 deelnemers

De trainingslocatie is in de Bouwstraat (vlakbij Utrecht centrum), in Zimihc.

Reductie mogelijk voor deelnemers met minimum inkomen.

Opgave via onderstaand aanmeldingsformulier of per E-mail:

contact@dyc.nu 

Je ontvangt een bevestiging van aanmelding op je emailadres.

Na inschrijving volgt een (telefonisch) kennismakingsgesprek met de trainer. Na betaling van het cursusgeld is de aanmelding definitief. Bij annulering tot vier weken voor aanvangsdatum wordt € 80,- in rekening gebracht. Bij annulering van vier weken tot een week voor aanvangsdatum is dat 50% van het cursusgeld. Binnen een week voor aanvangsdatum is geen restitutie mogelijk.